"נפש בריאה בגוף בריא" הינו סלוגן פופולרי שמתנגן לו בפי כל מבין. אך האם באמת ניתן לרפא או לחזק את הנפש באמצעות פעילות גופנית?
נתחיל מהבסיס ונבדוק מה פעילות גופנית תורמת לגופינו. פעילות גופנית משפרת את הכושר הגופני אשר מוגדר כ"מערכת של מרכיבים המשקפים את היכולת הגופנית הדרושה לביצוע מטלות ותפקודים יומיומיים בחיוניות ועירנות, ללא עייפות יתר ובאנרגיה נאותה, המאפשרת להנות מפעילויות פנאי ולעמוד במטלות הנדרשות במצבי חירום" (ד"ר ענבר, ע. הפיזיולוגיה של המאמץ). כלומר כושר גופני הוא היכולת לתפקד ביומיום.
מבחינה בריאותית מחקרים רבים מצאו קשר ישיר בין קיום פעילות גופנית מסודרת להפחתת האפשרות למחלות לב כליליות, איזון רמת השומנים בדם, איזון לחץ הדם, שמירה על משקל תקין, הפחתת מתח נפשי, והארכת תוחלת חיים (ד"ר מקל, י. כושר גופני), שיפור היכולות הקוגנטיביות, עיכוב התפתחות אלצהיימר, שיפור ריכוז בטא אנדרופים בפלסמת הדם (Exercise prevents fibromyalgia in ptsd men. D.R Arnson,Y. (2007)). כאמור פעילות גופנית תורמת לשמירה על בריאות הגוף ועוזרת לתפקד ביומיום.
מחקרים בתחום בריאות הנפש מציגים תמימות דעים מסויגת בסוגיה. אין ספק שפעילות גופנית סדירה תורמת את חלקה בשמירה על משקל גוף תקין. סוגיה זו הינה משמעותית בקרב חולים הנוטלים תרופות משום שיש תרופות אשר מדכאות רעב ולעומתן תרופות אשר מפתחות בולמוס אכילה הבא לידי ביטוי בעודף משקל. אותו הדבר בנוגע לשמירה על רמת לחץ דם תקינה אשר יכולה להיות מושפעת מהתרופות, אילו רק כמה דוגמאות. פעילות גופנית ללא ספק מספקת את כל הצרכים הפזיולוגים הנדרשים לאחזקה תקינה של הגוף. אבל האם ואיך פעילות גופנית יכולה לתרום לשיפור המצב הנפשי או המחלה הנפשית?
ד"ר חזי אהרוני סקר מספר מקורות במאמרו "תנועה, פעילות גופנית וספורט מותאמים:כלים לריפוי, לטיפול ולשיקום" ומציין שלפי מחקרים שנערכו בעשורים האחרונים, אנשים הפעילים יותר באופן פיזי, הם בעלי סיכוי קטן יותר להיות בדיכאון, בהשוואה לאלה שאינם פעילים. פעילות גופנית מובנית יכולה להוריד את רמת החרדה והדיכאון ולהפחית את השימוש בתרופות נגד דיכאון (Simons, Epstein, McGowan, Kupfer & Robertson, 1985; North, McCullagh & Tran, 1990). השפעת המאמץ הגופני על שיפור מצבי הרוח והפחתת הדיכאון אצל אנשים הסובלים ממחלות נפשיות או ממצבים נפשיים. השינויים שהתרחשו לאחר ההשתתפות בפעילות הגופנית היו בעיקר ירידה במצבי הרוח השלילים (כעס, אגרסיביות), נוסף להגברת הערנות והפחתת התשישות. החוקרים מאמינים שפעילות גופנית מובנית ומאומצת משפיעה על מספר מנגנונים הורמונאליים ועצביים שגורמים לשינוי במצב הרוח (דובנוב ובארי, 1998; Gleser & Mendelberg, 1990; Young, 1996). לעומתו ד"ר אורי ברגמן במחקרו על "פיתוח שליטה באמצעות פעילות גופנית לנפגעי תגובת קרב בתר חבלתיים" מצא שלא נמצאו הבדלים בין הקבוצות בסימפטומטולוגיה פסיכיאטרית ובסימפטומטולוגיה בתר-חבלתית. נהפוך הוא, קבוצת הניסוי הגיבה בשיעורים גבוהים יותר מאלו של קבוצת הביקורת, דבר אשר נמצא לו סימוכין חלקית במחקרים קודמים (סולומון ואחרים, 1987). בנוסף לא נמצאו הבדלים מובהקים בין הקבוצות בהשפעה על כמות וסוגי התרופות. מחקר זה מספק הסבר לתרומת הפעילות הגופנית להעלאת השליטה העצמית בקרב נפגעים בתר-חבלתיים וזאת כתוצאה משיפור השליטה העצמית הגופנית תפקודית. בד בבד עם פיתוח מיומנויות השליטה העצמית, לא הוכחו שינויים סימפטומטולוגיים חיוביים, הן פסיכופתולוגיים והן בתר-חבלתיים. כלומר הפעילות הגופנית סיפקה תרומה חלקית למספר מצבים של שליטה עצמית אך לא נמצאו סימוכין להשפעה על המצב הנפשי.
במסגרת עבודתי כמטפל בספורט במחלקת בריאות הנפש בבית החולים איכילוב- מרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי – אישפוז יום אני מספק שני טיפולים קבוצתיים בשבוע למשך שעה ובנוסף טיפולים פרטניים לחולים אשר הצוות המקצועי מחליט שזקוקים לכך. החולים במחלקה מייצגים קשת נפשית נרחבה החל ממחלות נפש וכלה במצבים נפשיים כמו דכאונות, עיבוד אבל, התערבות במשבר, טראומה ועוד. מחקרים מועטים נערכו במחלקה זו אך משיחות אישיות עם המטופלים וביצוע מעקבים ניתן לקבוע שלפעילות הגופנית יש חלק חשוב בתהליך הטיפולי ושיקומי. הגורמים לכך הם:
נקודה חשובה מאין כמותה שתטה את הכף לכיוון הצלחה או כשלון היא המטפל. המשימות הניתנות למטופלים מצד אחד לא יכולות להיות מעבר ליכולתם כדי לא ליצור את תחושת הכישלון. אסור לתת להם להכשל. מצד שני אם ניתן למטופלים משימות קלות מדי זה יתפרש כזילזול וגם כאן האמון בין המטפל למטופל יתערער. אסור לוותר. אחד מתפקידי המטפל הוא להוציא מהמטופל את המירב והמיטב. מצד שני אסור ללחוץ משום שרמת המתח הנפשי תעלה ותפגע בתהליך.
אימרה רפואית עתיקה אומרת "PRIMUM NON NOCER" – העיקר לא לקלקל. לשמור, לשפר, לתקן אבל לא להרוס.
אימוני ספורט יחודיים – חדר כושר אינטימי, מקצועי ואיכותי בנתניה אשר משלב בריכת שחיה ובית קפה. מכון הכושר בנתניה מתמחה בטיפול באנשים בעלי צרכים מיוחדים ומספק אימוני כושר לנכים במועדון ספורט מודרני ומאובזר. בואו להתנסות בחדר הכושר האיכותי בנתניה.אפשר למצוא אצלנו חדר כושר מותאם לנכים המחפשים מכון כושר לנכים ובעלי מוגבלות.
נייד: 052-6252514
שותפים | Wisy - שיווק באינטרנט
By אבי שטראוך
By דקלה
By רונית נחושתן
By אורי חזן
By אבי אלמליח